Magia świąt Bożego Narodzenia, czyli co powinieneś wiedzieć o zakupie choinki?

Choć symboli Bożego Narodzenia jest wiele, najwyższe miejsce na podium zawsze zajmuje choinka. Jeżeli i Ty nie możesz wyobrazić sobie grudnia bez przystrojonego drzewka w domu, zapewne zaskoczy Cię fakt, iż w naszym kraju ma ono stosunkowo krótką historię. Przyniesione z lasu iglaki Polacy dekorować zaczęli dopiero na początku XIX wieku, zaś ten przyjemny dla oka zwyczaj pożyczyliśmy od naszych zachodnich sąsiadów. O czym powinieneś wiedzieć, zanim wybierzesz choinkę? Jak ją ustawić, by nie musieć się o nią później martwić? Jaka choinka pachnie najpiękniej? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej, zaś dla najbardziej wytrwałych czytelników przygotowaliśmy bonus na koniec — prosty przepis na pyszne pierniczki, którymi udekorujesz swoje drzewko!

Świerk, jodła czy sosna — jaką choinkę kupić? Czym się od siebie różnią?

Jeśli masz za sobą już pierwsze samodzielne kupowanie żywego drzewka, pewnie nie zaskoczymy Cię mówiąc, że choinka to nie znaczy zawsze to samo. Pod tą ogólna nazwą kryje się kilka gatunków drzewek z igiełkami, które różnią się między sobą wieloma detalami, zaś detale te mogą mieć znaczący wpływ na przebieg Waszych świąt, zwłaszcza wtedy, gdy dzieci proszą o bożonarodzeniowe drzewko już na początku grudnia — w takim wypadku warto wiedzieć, która z choinek najdłużej utrzymuje igiełki. Do wyboru będziesz mieć:

• Świerk pospolity;
• Jodłę kaukaską;
• Świerk kłujący (znany również jako świerk srebrny);
• Sosnę.


Do polskich domów najczęściej trafia pierwsze drzewko, czyli świerk pospolity. Wpływ na jego ogromną popularność ma z pewnością niezwykle przystępna cena, a nie ukrywajmy, że w okolicy Bożego Narodzenia czeka nas zwykle tyle wydatków, że naprawdę warto liczyć każdą złotówkę. Jego gałązki są cienkie i rzadkie, zaś igiełki ciemniejsze niż u jodły. Świerk pospolity pachnie obłędnie, niestety jego igły opadają dość szybko, dlatego to drzewko postoi jedynie niecałe dwa tygodnie.

Jodle kaukaskiej specjaliści przyznają tytuł miss bożonarodzeniowej piękności. Tak, ten gatunek uchodzi za najpiękniejszą kandydatkę na choinkę. Jego gałęzie są grube i gęste, jodły mają też naturalną tendencję do przyjmowania pięknego kształtu. Co szczególnie istotnie, nie gubią igieł. Wielkim minusem jodeł jest natomiast fakt, iż to przepiękne drzewko niestety nie pachnie.

Świerk kłujący (srebrny) dorównuje jodle kaukaskiej pod względem grubości i gęstości gałęzi, zaś pod względem obsypywania się igiełek, zajmuje miejsce pomiędzy dwoma wymienionymi już gatunkami. Ich kolor wpada w ciemną zieleń bądź niebieski (w zależności od odmiany), a zapach jest nieco mniej intensywny, niż w przypadku świerku pospolitego. Tej pełnej uroku choinki nie dostaniemy w pierwszym lepszym przydrożnym punkcie, za to bez trudu nabędziemy ją we wszystkich szkółkach trudniących się hodowaniem drzewek bożonarodzeniowych. Dla tej niebanalnej rośliny warto przejechać kilka kilometrów więcej!

Sosna to roślina stosunkowo nietypowa i najrzadziej zjawia się w naszych domach w okolicy Bożego Narodzenia. A szkoda, bo jej gałęzie są grube, zaś igły długie. Najmocniejszym atutem sosny jest obłędny, żywiczy zapach, którym błyskawicznie wypełni nasz dom. W przeciwieństwie do jodły i świerku, nie ma aż tak stożkowego kształtu.

raty payu 0%

Na co zwrócić uwagę, kupując choinkę?

Kupując bożonarodzeniowe drzewko, zwróć uwagę nie tylko na gatunek. W dawnych czasach koniom zaglądano w przysłowiowe zęby, iglakom zaś radzimy zajrzeć w… pień! Jeśli w miejscu ścięcia pień będzie jasny, to drzewko zostało ścięte niedawno. Na korzyść danej rośliny będą przemawiać także świeże krople żywicy. Jeżeli natomiast zastygła żywica jest już biała i utleniona, drzewko już trochę leży. Jako choinkowy ekspert, złap też za igiełki — w momencie zakupu powinny być one stosunkowo miękkie.

Jaki stojak do choinki kupić?

Aby po ustawieniu choinki w najważniejszym miejscu w całym domu nie martwić się już o nią, zakup drzewka koniecznie poprzedzić musi zakup stojaka. Pamiętaj, że odpowiednio dobrany statyw to inwestycja na kilka lat, dlatego odpuść sobie zakupy na chybcika w supermarkecie — tam kupiony stojak prawdopodobnie będziesz musiał wyrzucić do śmieci wraz z choinką. W trosce o Twoją wygodę, w naszej ofercie znajdują się stojaki samozaciskowe, wyróżniające się wyjątkowo prostym i szybkim montażem. Producent wyposażył je także w dodatkowe blokady, zabezpieczające przed przypadkowym, niekontrolowanym otwarciem. Co ciekawe, nasze stojaki na choinki skonstruowane zostały tak, by nie groziło im nawet otwarcie kontrolowane — a przynajmniej kontrolowane częściowo, gdy za temat zabiorą się dzieci. Ty możesz spać spokojnie, bowiem ciekawskie dziecięce rączki nie będą w stanie rozmontować stojaka i uwolnić tym samym drzewka. Za sprawą pojemnego zbiornika na wodą nie będziesz musiał ustawiać sobie w telefonie przypomnienia o podlewaniu drzewka. Jednakże znajdujące się w naszej ofercie stojaki na choinki słyną przed wszystkim ze swojej stabilności, czyli z tego, co w takim statywie najważniejsze. Nawet spore, wygięte czy nieforemne drzewko przetrwa w nich świąteczne tygodnie bez żadnych zbędnych zawirowań. Ten typ stojaków zawrotną popularnością cieszy się w kraju, w którym narodził się zwyczaj dekorowania bożonarodzeniowego drzewka, a więc w Niemczech.

stojaki choinkowe, stojaki pod choinkę
stojaki choinkowe, stojaki pod choinkę
stojaki choinkowe, stojaki pod choinkę
stojaki choinkowe, stojaki pod choinkę


Jaka choinka pachnie najpiękniej?

Mało kto wyobraża sobie Boże Narodzenie bez charakterystycznych dla tych świąt zapachów — woni świeżo ściętego drzewka oraz pierniczków z dodatkiem goździków i cynamonu. Moc, z jaką zapachy oddziałują na naszą psychikę jest doskonale znana specom od marketingu, którzy tak ochoczo wykorzystują ją, by skłonić nas do kolejnych zakupów. W sklepach spożywczych rozpylają woń świeżego pieczywa, sklepy odzieżowe mają przypisane charakterystyczne odświeżacze powietrza tak, abyśmy przekraczając ich próg od razu kojarzyli ich zapach. Tak, to nie przypadek, że w znanym powiedzeniu wodzimy kogoś akurat za nos. Jednakże zwróćmy uwagę na to, że w zalewie bożonarodzeniowych ofert sprzedażowych, choinki to istna ostoja autentyczności — świeże drzewka pachną z taką intensywnością, że żaden domorosły marketingowiec nie musi już tej woni podkręcać. A jaka choinka pachnie najładniej? Jak już wspomnieliśmy, najpopularniejsze i najłatwiej dostępne w naszym kraju gatunki drzewek to świerk pospolity, świerk kłujący, jodła kaukaska oraz sosna pospolita. Specjaliści przyznają, że w tej kategorii medal należy przyznać sośnie — to ona najszybciej wypełni nasz dom wspaniałym, charakterystycznym zapachem igliwia, który zostanie z nami najdłużej. Drugie miejsce zajmuje łatwiej dostępny świerk pospolity.

raty payu 0%

Pierniczki na choinkę — prosty przepis na pyszną i efektowną dekorację

Woń drzewka to dopiero wstęp do zapachowej uczty, jaka czeka nas w okolicach Bożego Narodzenia. Drugim cennym elementem tej układanki jest zapach świeżo upieczonych pierniczków. Co więcej, możesz połączyć przyjemne z pożytecznym, piekąc pierniczki, które wykorzystasz do dekoracji choinki. To świetny pomysł zwłaszcza wtedy, gdy w Twoim domu są dzieci bądź na wigilijną kolację zaprosiliście rodzinę lub znajomych z małoletnimi pociechami. Dzieciaki kochają słodycze i nawet wtedy, gdy my nie jesteśmy w stanie przełknąć już ani jednego kęsa, one zawsze znajdą w swoich brzuszkach miejsce na pyszne ciasteczko. Ich tajnym składnikiem jest cudowna przyprawa korzenna oraz kruchość, z jaką będą rozpadać się na kawałki. Już czujesz ten klimat? To mamy dla Ciebie dobrą wiadomość — jak wie każda zdolna kucharka, najlepsze przepisy są najprostsze, a więc i przy tym się nie napracujesz. Będziesz potrzebować:

• 2 szklanki mąki;
• 200 g masła;
• 4 łyżki cukru pudru;
• 2 łyżeczki cukru wanilinowego;
• 1 łyżeczka kakao;
• 1 łyżeczka cynamonu;
• 1 łyżeczka przyprawy do piernika;
• 2 jajka;
• Foremki w świątecznych kształtach;
• Ozdoby do ciasteczek — lukier, posypki, cukiernicze flamastry.

Być może zaskoczyła Cię obecność na tej liście gotowej przyprawy do piernika, zwłaszcza w czasach, w których tak wiele mówi się o powrocie do naturalnych, organicznych rozwiązań. Fabrycznie przygotowana mieszanka przypraw w niczym nie ustępuje jednak swoim pojedynczym koleżankom — po prostu to producent wymieszał odpowiednie składniki, zamiast Ciebie — a przy tym zdejmuje nam z głowy spory problem (a tych w okresie świątecznym nie brakuje). Owszem, miks odpowiednich przypraw możesz bez trudu przygotować samodzielnie, oznacza to jednak konieczność zakupienia kilkunastu przypraw, które później będziesz musiał precyzyjnie odmierzyć. To rozwiązanie jest kłopotliwe z wielu względów, dlatego mimo wszystko zachęcamy Cię do zakupu gotowej przyprawy korzennej.

Mąkę, cukier wanilinowy, cukier puder oraz masło należy posiekać, a następnie wbić do nich jajka. Tak przygotowane ciasto zagniatamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Zagniecioną masę dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej cynamon, do trzeciej zaś przyprawę do piernika i wszystkie trzy części dokładnie łączymy z dodanym składnikiem. Kakaowe, cynamonowe i piernikowe zagniecione ciasto szczelnie owijamy folią aluminiową, a następnie wkładamy do lodówki na 30 minut bądź do zamrażalnika na 15. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm (posyp mąką stół, dłonie oraz wałek do ciasta, by masa nie przyklejała się do nich). Z pomocą foremek wytnij pierniczki, a resztę ciasto zagnieć i rozwałkuj ponownie — zaskoczy Cię, jak wiele masy zostanie po pierwszym wycinaniu. Na tym etapie możesz włączyć piekarnik na 180 stopni, by zaczął się nagrzewać. Wycięte ciasteczka połóż na blachę wyłożoną wcześniej folią aluminiową i piecz przez 10 minut. Po wyjęciu odczekaj, aż pierniczki ostygną, a gdy będą już całkowicie zimne, udekoruj je.

raty payu 0%

Pamiętaj koniecznie, aby dziurki na wstążki zrobić jeszcze zanim umieścisz blachę w piekarniku. Drążenie w gotowym już wypieku z ogromnym prawdopodobieństwem skończy się kulinarną katastrofą, a z pierniczków pozostaną jedynie okruszki. Oczywiście, Twoje dzieciaki z pewnością schrupią je ze smakiem, ale dla Ciebie cała zabawa rozpocznie się od początku. Dziurki na wstążki w surowym cieście powinny być też odpowiednio duże, bowiem ciasto podczas pieczenia może nieco spęcznieć. Jeżeli więc nie zachowasz odpowiedniej ostrożności i otwory będą zbyt małe, z piekarnika wyjmiesz… pierniczki na których nie będzie ani śladu po dziurkach. Aby mieć pewność, że po wyciągnięciu blachy nie czeka Cię nieprzyjemna niespodzianka, do wycięcia dziurek na wstążki użyj słomki.

Jeżeli chcesz się cieszyć wspaniałym zapachem choinki, przed zakupem drzewka koniecznie odrób lekcje i pamiętaj, z czego słynie dany gatunek iglaków. Zanim jednak wybierzesz się na choinkowe zakupy, zaopatrz się w stabilny stojak, który przetrwa wszelkie bożonarodzeniowe wyzwania, takie jak krzywe drzewko czy najazd krewnych z dziećmi.

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.61 / 5.00 189 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2020-06-22
Polecam
2020-06-22
Super!!!!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel